Rosan ja merilin kesä 2018

Olipahan kuuma kesä 2018. Juhannuksesta elokuun loppuun ilman lämpötilat vaihtelivat +25 ja +34 asteen välillä. Koirien ”mielestä” ulkoilu ei ollut ollenkaan hauskaa varsinkaan, kun kaikki pienemmätkin ”vesilammikot” olivat jatkuvasti niin kansoitettuja, että koirien uittaminenkin muutoin kuin remmissä pitäen oli lähes mahdotonta.

Mitä kuuluu nyt Rosalle?
Kesäaika ei siis tuonut toivottua mahdollisuutta viime talven sairasloman aikana kertyneiden liikakilojen sulattamiseen. Elokuussa kävi vieläkin huonompi ”tuuri”. Kun sää viimein viileni ja pääsimme aloittamaan ”kuntotreenit”, niin jonkin ison ojan epäonnistuneen (liukastuneen) ylityshypyn seurauksena Rosan vasemman etujalan nivelsiteet vaurioituivat siinä määrin, että taas tuli asiaa eläinlääkärille. Kortisonipiikki etujalan olkaniveleen 31.8.2018, sairaslomaa ja juoksutuskielto lokakuun puoliväliin saakka. Melkein pari kuukautta piti siis vain remmissä talutella ja toivoa, että ”luonto” korjaa em. nivelsidevaurion.
Nyt päättyneen sairasloman jälkeen Rosa on päässyt käymään pian kymmenkunta kertaa metsähakutreeneissä (aluksi vain n. 10 min, nyttemmin jopa 40 min) ilman mitään ongelmia tai jalkavaivoja. Näyttää siis lupaavalta. Haku on jälleen yhtä aktiivista kuin aimemminkin. Linnunlöytö- ja pitokyky (seisontavarmuus) ovat säilyneet entisellä tasolla, mutta hiukan nihkeä avanssi ja sen jälkeinen peräänmenointo ovat olleet syy siihen, että Rosa ei ole nyttemmin osallistunut metsästyskokeisiin. Kunnon nostaminen ja ylimääräisten kilojen sulattaminen vaatinee myös aikansa.

Miten voi Merili?
Merilillä on ikää jo 14 vuotta, joten ”hän” on ollut eläkeläinen jo pari-kolme vuotta.
Tämä vuosi on ollut meille todella vaikea vuosi. Edellä kerrottujen Rosan juttujen lisäksi kävi vielä niin, että Merilin oikean etujalan kannusvarpaan kynsi halkesi (havaittiin 14.8.-18). Tarkemmissa tutkimuksessa todettiin, että kynsivaurion lisäksi kannusvarpaan vieressä/yläpuolella on ylimääräinen patti, jota epäiltiin aluksi kasvaimeksi, mutta todettiin myöhemmin vaarattomaksi kynsivaurion aiheuttamaksi tulehdukseksi. Patti ja kannusvarvas leikattiin onnistuneesti ja leikkaushaavan tikit poistettiin. Leikkaus oli onnistunut ja Merili voi taas 14 vuotiaaksi oikein hyvin. Kuntokin on ikäänsä nähden ok. Ei tietysti laukkaa enää samalla vauhdilla kuin vielä vuosi pari sitten.

Douedal’s terveisin
​AH